Een van de bekendste bezienswaardigheden is de vuurtoren Ameland. Het is een imposante verschijning op het eiland, de gietijzer gebouwde 55 meter hoge vuurtoren. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik en zit de vuurtorenwachter niet meer hoog in de toren. De vuurtoren Ameland laat nog altijd zijn licht stralen over eiland, maar doet geen dienst meer als baken voor schepen. De vuurtoren is nu geopend voor publiek en wanneer u de vuurtoren beklimt treft u op de verschillende verdiepingen exposities aan en vertellen oud-vuurtorenwachters digitaal hun verhalen. Bovenin is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt. De vuurtoren kent 236 treden maar boven wacht u dan ook een schitterend en uniek panorama.

Geschiedenis

De vuurtoren van Ameland werd in 1880 in opdracht van Koning Willem III gebouwd en telt 15 verdiepingen. De toren is ontworpen door Quirinus Harder en werd gebouwd door gieterij Nering Bögel in Deventer. De afzonderlijke segmenten zijn naar Ameland verscheept en ter plaatse op elkaar geplaatst. De huidige optrek van het lichthuis is afkomstig van de oude Westhoofd op Goeree. Elk jaar wordt er ook een vuurtorentrail Ameland georganiseerd. De  vuurtorentrail Ameland is een unieke wandeltocht in diverse aantal kilometer over het strand. Er zijn verschillende afstanden voor beginners en gevorderden, een kids Trail  en een Estafette voor teams. Elk jaar wordt dit evenement georganiseerd en het is zowel voor de lopers als bezoekers een feest om aan mee te doen of de loper aan te moedigen.

Overnachten bij de vuurtoren

De vuurtoren van Ameland is meer dan alleen een bezienswaardigheid. Bent u op zoek naar een bijzondere overnachting? Dan kunt u ook slapen onder de vuurtoren Ameland. Natuurlijk niet letterlijk, maar u kunt huisje onder de vuurtoren Ameland huren. U hoort bij het slapengaan het ruisen van de zee en ziet de lichtbundel schijnen. Wilt u de vuurtoren bezichtigen of wilt u een overnachting boeken in de buurt van de vuurtoren? Bekijk dan eens alle mogelijkheden op de website. U verblijft zonder meer op een unieke locatie.

Boek hier uw verblijf op Ameland