Ameland tips

Ben jij bekend met de geheime plekken en activiteiten op Ameland? Op het eiland is in ieder seizoen wel iets te beleven. Van een goede strandwandeling tot de meest uitdagende outdoor of indoor activiteiten, terwijl je natuurlijk ook wilt genieten van het bruisende dorpsleven. Ameland kent vele gezichten en dat zorgt ervoor dat veel bezoekers nog eens vaker terugkeren om het eiland nogmaals te beleven. Welke tips kunnen we je meegeven om optimaal te genieten van je vakantie op Ameland? We vertellen het je.

Het centrum van Nes: bruisend hart van Ameland

Dat Nes één van de meest prominente dorpen van Ameland is, dat wist je waarschijnlijk al. Wist je echter ook dat Nes beschikt over een bruisend uitgaansleven? Overdag raden we je aan één van de vele kroegjes in het centrum te bezoeken, en voor wie meer wil is staat er een uniek nachtleven te wachten. In Nes zelf en de directe omgeving vind je verschillende leuke kroegjes om tot in het diepst van de nacht door te brengen. Zien we je daar?

Een rondvlucht boven het eiland

Ben je al bekend met het vliegveld van Ameland? Hier landen geen grote vliegtuigen, maar stijgen wel vliegtuigjes op om je een rondvlucht te geven boven het eiland. Dit is jouw kans om Ameland vanaf een andere kant te zien: van boven. De rondvlucht boven Ameland is een absolute aanrader, en je kunt zelfs de sprong met parachute wagen. Jij bepaalt.

Fietsen door de duinen en wandelen over het strand van Ameland

Als je verblijft op de strandcamping Duinoord is het natuurlijk ontzettend leuk om ook de rest van het eiland te verkennen. De fiets is hier het ideale vervoersmiddel voor, want Ameland is een echt fietseiland. Een fiets huren op Ameland is dan ook een must. Op de fiets kan je het hele eiland ontdekken, van de sfeervolle dorpen tot de prachtige natuur. Fiets over de Waddenzeedijk, door het bos, de duinen en het centrum van Nes. Ook het natuurgebied ’t Oerd is een aanrader om te ontdekken op de fiets. Zowel in de winkel als in de webshop van VVV Ameland kun je fietsroutes en fietskaarten vinden die je naar de mooiste plekjes van het eiland brengen. Ameland heeft meer dan 100 km aan fietspaden dus er valt genoeg te ontdekken.

Fietsen huren op Ameland

Op Ameland vind je veel fietsverhuurbedrijven. Je kan een normale fiets huren, een fiets met een kinderzitje of een elektrische fiets. Voor de sportievelingen zijn er natuurlijk ook mountainbikes te huur. Bij de fietsverhuurbedrijven krijg je vaak ook leuke fietsroutes mee. Het inleveren van fietsen is vaak op verschillende locaties mogelijk, waardoor je dus niet per sé een rondje hoefte te fietsen. 

Strandcamping Duinoord heeft goede ervaringen met fietsverhuur Kiewiet, fietsverhuur Nobel en fietsverhuur Metz.

Fietsverhuur Kiewiet

Fietsen huren op Ameland doe je bijvoorbeeld bij fietsverhuur Kiewiet. Dit fietsverhuurbedrijf heeft drie vestigingen op Ameland, waarvan één in het centrum van Nes, één op de Veerdam en één op onze camping. Dat is lekker makkelijk dus.

Fietsverhuur Nobel

Fietsverhuur Nobel heeft vestigingen in Nes, Ballum en Hollum en ook nog eens twee servicepunten in Buren. In welk dorp je dus ook bent, je kunt overal terecht voor service. 

Fietsverhuur Metz

Ook bij fietsverhuur Metz kun je verschillende fietsen huren Ameland. Dit kan ook via de website van fietsverhuur Metz Ameland. Alle modellen kun je huren voor het gewenste aantal dagen. De vestiging zit op de Strandweg in Buren maar de camping kan hierover meer informatie verstrekken.

Paardrijden op Ameland

Een veelgeliefde activiteit op Ameland is paardrijden. De uitgestrekte stranden lenen zich hier namelijk perfect voor. Vroeger werden de paarden op Ameland natuurlijk gebruikt als vervoersmiddel, maar ze werden ook gebruikt bij het jutten, het kruien van garnalen, de visserij en specifiek voor Ameland, het redden van drenkelingen. Een demonstratie waar je kan zien hoe een paard vroeger werd ingezet bij het redden van een drenkeling is dan ook erg interessant om een keer bij te wonen. 

Veel mensen bekijken de mooie natuur van Ameland graag vanaf de rug van een paard. Op Ameland zijn er dan ook veel mogelijkheden om paarden te huren. Beginnende, maar ook ervaren ruiters kunnen hier geweldige buitenritten maken. Maak, onder begeleiding, buitenritten door het bos, door de duinen of op het strand. Een ervaring om nooit te vergeten. 

Paardenreddingsboot demonstratie bijwonen

In het jaar 1979 voltrok zich een drama op Ameland. Bij een reddingsactie van een Duitse jacht kwam een kar met daarop de reddingsboot vast te zitten, waarna alle paarden verdronken. Aan deze vreselijke gebeurtenis is sindsdien een traditie gekoppeld: enkele keren per jaar vormen de paarden het toneel van een demonstratie, waarbij zij met bulderend lawaai de kar met reddingsboot over het strand naar het water trekken. Indrukwekkend om eens bij te wonen.

Robbentocht: bezoek de robben

Een verblijf op de Waddeneilanden is bijna niet compleet te noemen zonder een robbentocht. Tijdens de robbentocht vaar je op een rondvaartboot in de omgeving van Ameland. Hier bevinden zich grote populaties zeehonden, die jij dus met eigen ogen kunt zien. Maak foto’s, geniet van de omgeving en bekijk Ameland van alle kanten. De robbentocht is een leuke belevenis voor jong en oud. Goed om te weten is dat de robbentochten het hele jaar door plaatsvinden. Je vakantie op Ameland hoef je dus niet op een bepaald seizoen af te stemmen om deze leuke activiteit te kunnen doen. 

Parachute springen op Ameland

Bent u op het eiland Ameland en wilt u een activiteit ondernemen die u nooit meer zal vergeten? Overweeg dan eens om te gaan parachute springen op Ameland. Het is een onvergetelijke, sensationele ervaring die u ooit eens in uw leven gedaan moet hebben. Samen met een ervaren instructeur spring je vanaf 3 km hoogte uit een vliegtuig. Vooraf krijg je een duidelijke uitleg, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt en hoe de parachute sprong in zijn werk gaat. Hierna begint het avontuur en stap je in het vliegtuig. De sprong begint met een vrije val en daarna gaat de parachute open. Aan de parachute zweef je langzaam naar beneden. Als het zover is maak je een spectaculaire landing op het strand. Wil je graag dit eiland vanuit de lucht bekijken of wil je van je verblijf iets spannends maken, dan is een parachutesprong zeker aan te raden. 

Boek hier je verblijf op Ameland

Ontspannen golfen op Ameland

Houd je van golfen, maar ook van de zee & het strand? Dan is een verblijf op Ameland, een uitkomst voor je. Op het mooie eiland Ameland vind je de golfbaan Ameland waar je naar hartenlust een balletje kunt slaan. De golfbaan Ameland ligt in een duingebied en is geschikt voor zowel de gevorderde golfer als de beginner. De Ameland golfbaan is te vinden bij het dorp Hollom. Op de 9 holes wedstrijdbaan is het altijd een uitdaging om op te spelen. De weersomstandigheden van het eiland en de prachtig in de duinen gelegen baan zijn elke dag weer een belevenis. De PAR-3 golfbaan is voor de beginner aangelegd. Deze golfbaan heeft eveneens 9 holes die variëren in lengte van 80 tot 130 meter. Doordat de golfbaan gesitueerd is in het duinlandschap vormen duinen, (broedende) vogels, een licht glooiend karakter, waterhindernissen en natuurlijk de variërende weersomstandigheden elke dag voor een nieuwe uitdaging.

De vuurtoren van Ameland

Een van de bekendste bezienswaardigheden is de vuurtoren van Ameland. De 55 meter hoge vuurtoren is een imposante verschijning op het eiland. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik en zit de vuurtorenwachter niet meer hoog in de toren. De vuurtoren Ameland laat nog altijd zijn licht stralen over eiland, maar doet geen dienst meer als baken voor schepen. De vuurtoren is nu geopend voor publiek en wanneer u de vuurtoren beklimt treft u op de verschillende verdiepingen exposities aan en vertellen oud-vuurtorenwachters digitaal hun verhalen. Bovenin is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt. De vuurtoren kent 236 treden maar boven wacht u dan ook een schitterend en uniek panorama.

Binnenkort naar Ameland? Er is nog zoveel meer te doen! Bezoek de vuurtoren, ontdek alle leuke dorpjes die het eiland rijk is en slaap tussen de duinen. Ameland heeft alles dat de Waddeneilanden zo mooi maakt!

Beschikbaarheid en prijzen

Reserveer nu je verblijf op Strandcaming Duinoord Ameland

Ben jij enthousiast geworden over alles wat Ameland te bieden heeft? Reserveer dan snel je verblijf op onze gezellige strandcamping en kom Ameland zelf ontdekken. Wil je weten wat er nog meer te doen is op Ameland? Klik dan hier.

Reserveer hier je kampeerplaats of accommodatie.